Le ulu fa'agogo: o se paaga fa'atuatuaina o le poloka

golovka_bloka_tsilindrov_3

O afi afi taʻitasi i totonu o loʻo i ai se ulu faʻagogo (ulu ulu) - o se vaega taua lea, faʻatasi ai ma le ulu piston, e fausia ai se potu faʻafefe, ma e iai sona sao taua i le faʻaogaina o faiga taʻitasi o le eletise.Faitau mea uma e uiga i ulu ogalaau, o latou ituaiga, mamanu, faʻaoga, tausiga ma le toe faʻaleleia i lenei tusiga.

 

O le a le ulu fagogo?

O le ulu fagogo (ulu fa'agogo) o se afi afi afi i totonu o lo'o fa'apipi'i i le pito i luga o le poloka fa'agogo.

O le ulu o le cylinder o se tasi lea o vaega autu o le afi afi i totonu, e faʻamautinoa ai lona faʻaogaina ma fuafua ona uiga autu o le faatinoga.Ae o le ulu ua tuʻuina atu i ai le tele o galuega:

• Fausia o potu afi - i le pito i lalo o le ulu, o loʻo tu saʻo i luga aʻe o le paʻu, o se potu faʻafefeteina e faia (se vaega pe atoatoa), o lona voluma atoa e faia pe a oʻo i le piston TDC;
• Sapalai o le ea po'o le fa'afefiloiga o le suau'u ma le ea i le potu fa'amumu - o alāvai fa'atatau (intake) e faia i totonu o le ulu fa'ato'aga;
• Ave'esea kasa fa'asu'u mai totonu o potu fa'amu - o ala fa'atatau (su'u) o lo'o faia i totonu o le ulu fa'ato'aga;
• Fa'amalieina o le eletise - i totonu o le ulu fa'agogo o lo'o i ai alavai o le peleue vai lea e ta'amilo ai le fa'amalo;
• Faʻamautinoa le faʻaogaina o le faʻaogaina o le kesi (taimi) - o valve o loʻo i totonu o le ulu (faʻatasi ai ma vaega uma e fesoʻotaʻi - faʻamau, nofoa) e tatala ma tapuni le faʻaogaina ma le faʻagogo e tusa ai ma le taʻavale afi.E le gata i lea, o le taimi atoa e mafai ona tuʻuina i luga o le ulu - o le camshaft (shafts) ma o latou alavai ma mea faʻaoga, o le valve drive, valve springs ma isi vaega faʻatatau;
• Lubrication o vaega taimi - ala ma koneteina e faia i totonu o le ulu, lea e tafe ai le suauu i luga o vaega olo;
• Faʻamautinoa le faʻaogaina o le faʻaogaina o le suauʻu (i afi tiso ma tui) ma / poʻo le afi afi (i afi penisini) - faʻapipiʻi suauʻu ma / poʻo moli aloiafi faʻatasi ai ma vaega e fesoʻotaʻi ai (faʻapea foʻi ma pusa moli tiso) o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le. ulu;
• Fa'atino o se vaega o le tino mo le fa'apipi'iina o vaega 'ese'ese - fa'asuavai ma fa'asuavai fa'alava, masini, paipa, puipui, ta'avale, ufiufi ma isi.

Ona o le tele o ituaiga o galuega, o loʻo tuʻuina atu manaʻoga faʻapitoa i luga o le ulu o le cylinder, ma o lona mamanu e mafai ona fai si faigata.E le gata i lea i aso nei e tele ituaiga ulu o loʻo faʻatinoina ai galuega faʻamatalaina i se tasi auala poʻo se isi.

 

 

Ituaiga ulu ogalaau

O ulu o le paʻu e eseese i le mamanu, ituaiga ma le nofoaga o le potu faʻafefe, le i ai ma le ituaiga taimi, faʻapea foʻi ma le faʻamoemoe ma nisi o foliga.

ulu ogalaau e mafai ona i ai se tasi o mamanu e fa:

• Ulu masani mo pa'u uma i totonu o afi afi;
• Ulu masani mo le laina tasi o pa'u i totonu o afi fa'atusa V;
• Tu'uese'ese ulu mo le tele o fa'agogo o afi fa'ato'aga i totonu;
• Ulu fa'ato'a ta'ito'atasi ile tasi, lua-ma le tele-silinder i totonu, V-foliga ma isi afi.

golovka_bloka_tsilindrov_6

O ituaiga autu o potu mu o afi afi i totonu

 

I masini masani 2-6-silinder i-laina afi, ulu masani e masani ona faʻaaogaina e ufiufi uma ai paʻu.I luga o masini V-foliga, o ulu e lua e masani ai i le laina tasi o pusa ma ulu taʻitasi mo paʻu taʻitasi o loʻo faʻaaogaina (mo se faʻataʻitaʻiga, e valu-silinder KAMAZ 740 afi e faʻaaogaina ulu eseese mo paʻu taʻitasi).E fa'aaogaina fa'aitiiti ulu fa'alava o afi fa'a-laina, e masani lava e tasi le ulu e ufiufi ai le 2 po'o le 3 pu'upu'u (mo se fa'ata'ita'iga, i masini diesel ono-va'a MMZ D-260 e lua ulu e fa'apipi'iina - tasi mo le 3 pu'upu'u).O ulu taʻitasi taʻitoʻatasi o loʻo faʻaaogaina i luga o afi afi tiso (mo se faʻataʻitaʻiga, Altai A-01 afi afi), faʻapea foʻi ma le eletise o se mamanu faʻapitoa (fusu lua-silinder, fetu, ma isi).Ma e masani lava, naʻo ulu taʻitoʻatasi e mafai ona faʻaogaina i luga o afi e tasi-silinder, lea e faʻatino ai foi galuega a le radiator ea-malulu.

E tusa ai ma le nofoaga o le potu mu, e tolu ituaiga o ulu:

• Faʻatasi ai ma se potu faʻafefe i totonu o le ulu faʻagogo - i le tulaga lea, o se piston ma se pito mafolafola e faʻaaogaina, poʻo le i ai o se mea e sui ai;
• Faʻatasi ai ma se potu faʻafefe i totonu o le ulu paʻu ma totonu o le piston - i lenei tulaga, o se vaega o le potu faʻafefe e faia i le ulu piston;
• Faʻatasi ai ma se potu faʻafefe i totonu o le piston - i lenei tulaga, o le pito i lalo ole ulu o le paʻu e mafolafola (ae atonu e iai ni avanoa mo le faʻapipiʻiina o valve i se tulaga faʻafefe).

I le taimi lava e tasi, o potu faʻafefe e mafai ona i ai foliga eseese ma faʻatulagaga: spherical ma hemispherical, hipped, wedge ma semi-wedge, flat-oval, cylindrical, lavelave (tuufaatasi).

E tusa ai ma le i ai o vaega taimi, o le ulu o le iunite o:

• A aunoa ma le taimi - ulu o le tele-colinder low-valve ma tasi-colinder two-stroke valveless engine;
• Fa'atasi ai ma alatoto, lima fa'alu ma vaega fa'apena - ulu o le afi ma le pito i lalo o le camshaft, o vaega uma o lo'o tu i le pito i luga o le ulu fa'ato'aga;
• Faatasi ai ma le taimi atoa - camshaft, valve drive ma valve faʻatasi ai ma vaega faʻapitoa, o vaega uma o loʻo i le pito i luga o le ulu.

Mulimuli ane, e mafai ona vaevaeina ulu e tusa ai ma lo latou faamoemoega i le tele o ituaiga - mo tiso, penisini ma kesi iunite eletise, mo le maualalo-saosaoa ma le faamalosia afi, mo le vai-maalili ma ea-maalili afi afi afi, ma isi I nei tulaga uma. , ulu paʻu o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa - fua, o le i ai o le malulu poʻo le faʻauʻu, foliga o potu afi, ma isi. Ae i se tulaga lautele, o le mamanu o nei ulu uma e tutusa lava.

 

mamanu ulu ogalaau

golovka_bloka_tsilindrov_8

Vaega o le ulu ogalaau

I le faʻatulagaina, o le ulu o le paʻu o se vaega faʻamaufaʻailoga e faia i se mea e maualuga le vevela - i aso nei e masani ona faʻaaogaina alumini alumini, uʻamea paʻepaʻe ma isi mea faʻaoga.O vaega uma o le faʻaogaina o loʻo iai i totonu o loʻo faia i totonu o le ulu - faʻaogaina ma alavai faʻafefe, pu o le valve (o loʻo faʻapipiʻiina i totonu ia mea faʻapipiʻi taʻiala), potu faʻafefe, nofoa valve (e mafai ona faia i mea e sili atu ona faigata), lagolago luga mo le faʻapipiʻiina. vaega taimi, vaieli ma faʻapipiʻi pu faʻapipiʻi mo le faʻapipiʻiina o moligao ma / poʻo ni nozzles, auala faʻamafanafanaina, auala faʻafefeteina, Afai o le ulu e faʻamoemoe mo se afi faʻatasi ai ma se camshaft i luga, ona fausia ai lea o se moega i luga o lona pito i luga mo le faʻapipiʻiina o le au. (e ala i laina laina).

I luga o le itu pito o le ulu faʻagogo, faʻapipiʻi mea e faʻapipiʻiina mo le faʻapipiʻiina o le faʻaogaina ma le faʻafefe.O le faʻapipiʻiina o nei vaega e faʻatinoina e ala i faʻamau faʻamaufaʻailoga e le aofia ai le faʻafefe o le ea ma le faʻafefe.I luga o afi faʻaonaponei, o le faʻapipiʻiina o nei mea ma isi vaega i luga o le ulu e faia e ala i studs ma nati.

I luga o le pito i lalo ole ulu o le ulu, ua faia se mea e faʻatumu mo le faʻapipiʻiina i luga o le poloka.Ina ia faʻamautinoa le faʻamaualuga o potu faʻafefe ma auala o le faʻamafanafanaga, o loʻo i ai se gasket i le va o le ulu o le paʻu ma le nofoaga autu o pisinisi.O faʻamaufaʻailoga e mafai ona faʻatinoina e gaskets masani e faia i le paronite, mea faʻavae paʻu, ma isi mea, ae i tausaga talu ai nei, ua faʻateleina le faʻaaogaina o pusa uʻamea - faʻapipiʻi faʻapipiʻi kopa ma faʻapipiʻi faʻapipiʻi.

O le vaega pito i luga o le ulu e tapuni i se tapuni (faailoga uamea poʻo palasitika) faʻatasi ai ma se ua faʻatumu suauu ma se taofi.O le faʻapipiʻiina o le ufiufi e faia e ala i le gasket.O le ufiufi e puipuia ai vaega o le taimi, alatoto ma puna mai le palapala ma le faaleagaina, ma puipuia ai foi le masaa o le suauu a'o alu le taavale.

golovka_bloka_tsilindrov_1

Fuafuaga ulu ulu

O le faʻapipiʻiina o le ulu o le paʻu i luga o le poloka e faia e ala i studs poʻo faʻamau.Studs e sili atu ona lelei mo poloka alumini, aua latou te tuʻuina atu se faʻamautu faʻalagolago i luga o le ulu ma faʻasoa tutusa le mamafa i le tino o le poloka.

O ulu pa'u o afi fa'a'a'alili (mo'a, scooter ma isi) o lo'o i ai apa'u i luga o le pito i fafo - o le i ai o apa'u e matua fa'apupulaina ai le pito i luga o le ulu, ma fa'amautinoaina lona malulu lelei e ala i le tafe mai o le ea.

 

Fa'afitauli o le tausiga, toe fa'aleleia ma le suia o le ulu fa'agogo

O le ulu o le cylinder ma vaega o loʻo faʻapipiʻiina i luga o loʻo aʻafia i avega taua, lea e oʻo atu ai i lo latou ofuina malosi ma malepe.I le avea ai o se tulafono, o le faaletonu o le ulu lava ia e le masani ai - o ni suiga eseese, taʻe, faʻaleagaina ona o le pala, ma isi. nofoaga (e aunoa ma ni suiga).

O le tele o taimi, e tupu ai le malepelepe o le ulu i totonu o masini faʻapipiʻi i luga - taimi, lubrication, ma isi. E masani lava o le ofuina o nofoa valve ma pusi, o valve lava ia, vaega taʻavale, camshaft, ma isi. pe toe faaleleia.Ae ui i lea, i totonu o se faletaavale, o nisi ituaiga o toe faaleleia e faigata ona faia, mo se faʻataʻitaʻiga, oomi ma oomi le valve guide bushings, lapping valve seats ma isi galuega e mafai naʻo se meafaigaluega faʻapitoa.

E tatau ona gauai faapitoa atu i le faʻapipiʻiina saʻo o le ulu ogalaau.E taua le manatua o le paʻu ulu ulu e faʻaaogaina, e tatau ona suia pe a faʻaumatia le ulu, toe faʻapipiʻiina lenei vaega e le taliaina.Pe a faʻapipiʻi le ulu o le paʻu, e tatau ona mataʻituina le faʻatonuga saʻo o faʻamau faʻamau (faʻamau poʻo faʻamau): e masani ona amata le galuega mai le ogatotonu o le ulu ma faʻagasolo agai i pito.Faatasi ai ma lenei faʻamalosi, o le uta i luga o le ulu o loʻo tufatufaina tutusa ma faʻalavelave le taliaina e puipuia.

I le taimi o le faagaoioiga o le taavale, tausiga o le ulu ma faiga o loo i ai e tatau ona faia e tusa ai ma faatonuga ma fautuaga a le gaosi oloa.Faatasi ai ma le tausiga vave ma le toe faaleleia, o le ulu o le cylinder ma le afi atoa o le a galue ma le faʻalagolago ma lelei.


Taimi meli: Aukuso-21-2023